Detta är en samling av alla behandlingar & tjänster vi erbjuder
Kontakta oss om du inte hittar det du söker hjälp med i listan!
Allergitest och hyposensibilisering
Om undersökning av tex klåda har gjorts och det misstänks allergi, kan man gå vidare med allergi utredning. Vilket brukar innebära bland annat ändrad diet och provtagning.
En allergi är oftast livslång.
Idag finns det ett flertal mycket bra allergimediciner och åtgärder. Vilket skräddarsys efter den enskilda patienten.
Vi arbetar tillsammans med dig som djurägare för att hitta den bästa lösningen för dig och ditt djur.
Avlivning och kremering
Det kommer alltid till den tiden då en avlivning av sitt kära husdjur är ett måste, det får alla vi djurägare räkna med tyvärr. När den dagen kommer så är det viktigt att ha stöd av en bra veterinär och nära och kära.
Avmaskning hund/katt
Vanlig avmaskning kan man göra själv hemma.
Men om man skall ut och resa måste man kolla upp själv vilka regler som gäller dit man skall resa och även vad som gäller för resa genom andra länder som man kanske passerar på vägen dit. Det är ägarens eget ansvar. När man reser till vissa länder så behöver man komma till oss på kliniken och få sina djur avmaskade och veterinären måste skriva i passet, när tabletten togs.
Bakterieodling
Vid misstänkt infektion så kan vi ta prov för att skicka till vårt labb för en bakterieodling. Vi får då veta vilken eller vilka bakterier som växer, hur stor förekomst och vilka antibiotika sorter som fungerar. Det här har blivit en viktig hjälp för oss i takt med den dystra resistensutveckling som pågår.
Besiktning
Veterinärbesiktning hund, valpbesiktning
En valp bör genomgå en till synes veterinärbesiktning innan den flyttar till sitt nya hem. Detta för att säkerställa att valpen är frisk och inte har några misstänkta underliggande hälsoproblem. Intyget får inte vara äldre än en vecka före valpens leverans. Under valpbesiktningen kommer veterinären exempelvis att undersöka valpens ögon, öron, mun och tänder, lyssna på dess hjärta och göra en helhetsbedömning. Du får med dig besiktningsblanketten hem och den skall följa med hunden vid försäljning.
Veterinärbesiktning katt
En katt bör genomgå en besiktning innan försäljning, då veterinären kan upptäcka synliga fel.
De kollar, tänder, ögon, ben, huvud, hjärta, helt enkelt helhetsbedömning av din katt. Besiktningsblanketten får du med dig och skall följa med katten vid försäljning. Intyget får inte vara äldre än sju dagar från besiktning till försäljning.
Blodprov
Kan tas här på kliniken för att se hur ditt djur mår på insidan.Vi få en fin bild av hur ditt djur mår och hur vi behöver behandla.
Vi har ett litet labb här på kliniken men skickar även en del prover till ett stort labb.
Efter blodprov så bokar vi in en tid för genomgång av provsvar och upprättande av åtgärdsplan. Man sitter i lugn och ro med veterinären och går igenom svaren och fortsatt behandling.
Direktreglering
Vid högre belopp eller pågående ärende hos försäkringsbolag så kan vi hjälpa till med direktreglering.
Hembesök
Det finns tillfällen i livet då man behöver ett besök av sin veterinär i sitt eget hem även om det kostar mer.
Hudutredning
När ett djur lider av klåda eller utslag, brukar vi börja med en undersökning. Vi undersöker varför klådan har uppstått och vad det kan vara tex, svamp, allergi mm.
Ibland kan vi ta prov på kådan om det har blivit som sår eller blåsor. Om vi misstänker allergi kan ni läsa mer om det under allergiutredning.
Hälsokontroll
När man kommer för en hälsokoll, lyssnar vi på hjärtat. Klämmer, känner och tittar igenom ditt djur. Tittar i munnen, i öronen och känner igenom hundens leder. Alltså en allmän check.
Seniorkoll
Seniorkollen är snarlik hälsokollen, vid behov tas blodprov.
Förebyggande hälsovård
Vaccinering är förebyggande hälsovård, vi vaccinerar våra hundar för att de skall hålla sig friska, läs mer om det under vaccination.
Om man hittar en knuta på sitt djur så är det bra att få den undersökt i förebyggande hälsovård då en snäll knuta kan bli elak.
Medicinska utredningar och behandlingar
Mer info kommer snart.
Handgjorda hud- och hygienprodukter för husse och matte
Här på kliniken säljer vi handgjorda, engelska doftljus och room spray, i olika storlekar och dofter.
Avföringsprov
Efter en undersökning med mag / tarmproblem, tex diarré under en längre tid. Kan man ta avföringsprov, djurägaren samlar avföring under några dagar så skickar vi det till vårt labb för analys.
När vi får provsvaret så bokar vi in en tid med djurägaren för att gå igenom provsvaren.
ID-märkning
Hund: Det är lag på att alla hundar skall vara chipmärkta.
Hur chip märker man: Vi sticker in chipet med hjälp av en spruta under huden mellan skulderbladen. Det går på några sekunder och oftast reagerar inte djuret alls, men vissa rycker till eller piper lite.
Katt: Från och med 1 januari 2023 är det lag att alla katter skall vara chipmärkta och registrerade hos jordbruksverket.
Hur chip märker man: Vi sticker in chipet med hjälp av en spruta under huden mellan skulderbladen. Det går på några sekunder och oftast reagerar inte djuret alls, men vissa rycker till eller piper lite.
Vaccinationer
Vaccination hund:
Vi rekommenderar att man vaccinerar sin hund.
Vad händer om man inte vaccinerar sin hund?
Din hund kan bli mycket sjuk och till och med dö om den inte är vaccinerad. Vaccinerade hundar kan bli både smittade och kan smitta men vid sjukdom får mildare symtom av sjukdomen.
Man börjar vaccinera sin valp vid 8 veckors ålder, därefter vid 12 veckors ålder och då har man en full grundvaccinering. Efter det är det dags för ny vaccination vid ett års ålder, därefter en gång om året livet ut.
Hur görs vaccination?
En vaccination går fort. Det är ett litet stick i nacken. Oftast reagerar inte hunden alls eller så kan den rycka till lite precis vid sticket.
Hur mår hunden efter vaccinationen?
Det märks inget på de flesta hundar men, en del hundar kan visa tecken på trötthet, lindrig temperatur förhöjning och sjukdomskänsla. I väldigt sällsynta fall kan det bli en allergisk reaktion inom ca 15 minuter. Vi vill därför gärna att man sitter kvar i 15 minuter och väntar för att kunna få hjälp om detta händer. Det är precis som på oss människor när vi vaccinerar oss.
Vad ingår i den vanliga vaccinationen?
- Valpsjuka
- Smittsam leversjukdom (Hepatit)
- Hundpest (Parvovirus)
- Kennelhosta (parainfluensa)
Det ger man vart tredje år då det är de nuvarande rekommendationerna. Men kennelhoste vaccinet behövs fyllas på varje år.
Vaccination katt:
Vi rekommenderar att man vaccinerar sin katt.
Vad händer om man inte vaccinerar sin katt?
En katt som inte är vaccinerad kan bli mycket sjuk och kan till och med dö. En katt som är vaccinerad kan bli smittad och kan smitta men den som är vaccinerad får mildare symtom av sjukdomen.
Man börjar grund vaccinera sin katt vid 8 veckors ålder och sedan fyller man på vid 12 veckors ålder. Därefter vaccinerar man en gång om året livet ut.
Om det inte blev gjort vid låg ålder så är det inte försent! Om du vill vaccinera din vuxna katt som inte har blivit vaccinerad så börjar vi med en grund vaccination.
Hur görs vaccinationen?
En vaccination går fort. Det är ett litet stick i nacken. Oftast reagerar inte katten alls eller så kan den rycka till lite precis vid sticket.
Hur mår katten efter vaccinationen?
Oftast märks det inget på katten, men en del katter kan visa tecken på trötthet, lindrig temperatur förhöjning och sjukdomskänsla.
I väldigt sällsynta fall kan det bli en allergisk reaktion inom ca 15 minuter. Vi vill därför gärna att man sitter kvar i 15 minuter och väntar för att kunna få hjälp om detta händer. Det är precis som på oss människor när vi vaccinerar oss.
Vad ingår i vaccinationen?
- Panleukopeni virus
- Rhinotrakeitvirus
- Calicvirus virus
Vilket skyddar mot kattpest och kattsnuva.
EU-pass
Vi utfärdar pass på kliniken, för att resa utanför Sverige behövs ett pass, passet gäller under hela hundens / kattens liv.
I passet står alla uppgifter om hunden / katten och djurägaren. När man skall ut och resa måste man själv kolla upp vilka regler som gäller dit man skall resa och för resa genom andra länder som man kanske passerar på vägen dit. Det är ägarens eget ansvar. När man reser till vissa länder tax Norge och Finland så behöver man komma till oss på kliniken och avmaska sina djur framför veterinären som intygar i passet.
Kirurgi
Här på kliniken utför vi en hel del operationer. Vi har en specialist Anne som gör alla våra operationer. Hon har många års erfarenhet. Några exempel är tandoperation, kastration han hund, han katt och hon katt urinsten, livmoderinflammation, tar bort knutor, analsäckar mm.
Innan en operation utförs har vi alltid gjort en undersökning för att kunna ge den behandling som är bäst för djuret, samt för att vi skall kunna lämna prisuppgifter och beräkna tiden på operationerna.
Inför alla operationer skall djuret vara fastande. När djuret kommer hit får djuret en egen bur i lugn och ro. När djuret vaknat upp och vi ser att det mår bra så ringer vi hem patienten så fort som möjligt för att den skall få komma hem till sin trygga husse och matte.
Kemisk kastrering av hund
Om man är osäker på att man vill kastrera sin hund så kan det vara bra att börja med kemiskkastration. Det är ett chip som vi sätter in i nacken mellan skulderbladen. Första gången ges ett chip med effekt i 6 månader. Om djurägaren vill upprepa den kemiska kastrationen till sin hanhund kan ett 12 månaders chip då ges.
Gå in och läs mer om kemisk kastrering hanhund.
Kloklippning
Vi klipper klorna vid medicinskt behov, annars rekommenderar vi er att ni vänder er till djurbutiker.
Beteendeutredning på katt
Mer info kommer snart.
Röntgen / kontraströntgen
Vi har röntgen på kliniken och kan även utföra kontraströntgen.
Vi kan se på röntgen tex dräktighet, benbrott, organs storlek och placering, atros, urin och njursten, mm.
Vid kontraströntgen ger man vitt kontrastmedel i munnen som löper ut från magsäcken till tarmen för att kunna följa passagen, tex vid misstanke om att hunden eller katten ätit något föremål.
Tandröntgen
Här på kliniken kan vi röntga tänderna vilket tex är viktigt när tänderna ska opereras bort.
Vi röntgar även för att tex kunna fastställa en diagnos TR/ FORL.
Tandoperationer
Vi utför tandoperationer tex tandextraktioner och tar bort tandsten, både tandstens borttagning och tandextraktioner.
Vi börjar med en undersökning och där efter bokas man in föråtgärd. Inför en tandoperation skall hunden vara fastande. När djuret kommer hit får djuret en egen bur i lugn och ro. När djuret vaknat upp och vi ser att det mår bra så ringer vi hem patienten så fort som möjligt för att den skall få komma hem till sin trygga husse och matte.
Ultraljud
Ultraljud utförs vid tex dräktighetskoll och koll av andra organ.
När patienten kommer till kliniken får man komma in på ett rum där vi rakar och tvättar av buken, sedan släcker vi ner för att kunna se tex valpar eller ett organ, mm.
SKK röntgen
SKK har en tjänst för dem som vill röntga sin hunds höfter eller armbågar. Tjänsten heter SKK röntgen och innebär att du som hundägare betalar för avläsning och registrering av resultatet innan du bokar tid hos din veterinär.