Hur går en avlivning till?
Att ringa och boka tid för ett sista farväl för sitt husdjur är det värsta man kan göra som djurägare. Dessa samtal är aldrig enkla och ibland förmår man sig inte att fråga alla de frågor man egentligen vill ställa, så här har vi skrivit en kort text om hur det går till.
Först bokar vi in en tid. Vi sätter alltid av mycket tid när vi bokar in en avlivning. Det är aldrig något som får stressas eller jäktas. Ni kan välja att avliva hunden hemma hos er eller på kliniken, kostnader för hembesök hittar ni här.
Avlivning hund
Först får hunden en lugnande spruta i nacken, som en vaccination. En injektion hunden mycket sällan märker av.
När hunden är trött och ser ut att sova, sätter man en kanyl i ett framben där man först injicerar ett narkosmedel som gör att hunden går i ännu djupare sömn. Här kan hunden ta långa djupa andetag. Därefter injicerar man till sist avlivningsvätskan. Här kan hunden ta flera djupa andetag och till sist slutar den andas.
Avlivningar går lugnt och stilla till och det ska vara lugn och ro omkring oss när ni tar ert sista farväl.
Avlivning katt
Hos katt går det också lugnt tillväga. Vi ger först en lugnande spruta i nacken, som en vaccination. Den här injektionen kan katten efter en stund må lite illa av och om det ligger mat i magen så kan den kräkas upp. Det är helt normalt. När katten lagt sig och är trött av sin lugnande spruta så ges avlivningsvätskan med en liten spruta i magen. Vi brukar inte sätta någon kanyl i benet hos katt eftersom detta kan innebära en ökad stress för dem. Något ibland de värsta våra katter vet är när man håller fast dem i tassarna och vi vill verkligen stressa så lite som möjligt. Efter sprutan kan det ta en stund innan andningen upphör och därefter hjärtats slag. Vi lämnar er i fred så snart injektionen givits men om ni hellre vill ha sällskap så säg till för då finns vi där för er. Om ni föredrar att vara ensamma med er katt så tittar vi in till er lite då och då.
Vi lyssnar på hjärtat hos både hund och katt när andningen upphört och konstaterar när hjärtat har slutat slå.
Kremering
Vi har sedan möjligheten att skicka iväg kroppen på kremering, här kan man välja att få tillbaka askan eller inte.
Om man väljer att få tillbaka askan så kommer den tillbaka i en vacker träurna med en ingraverad namnbricka på.
Krematoriet, Flattinge smådjurskremering, erbjuder andra urnor än den nämnda och dessutom asksmycken.
Mer information kring detta finns både hos oss och på deras hemsida.
Avlivning av hund & katt eller annat husdjur
Det kommer alltid till den tiden då en avlivning av sitt kära husdjur är ett måste, det får alla vi djurägare räkna med tyvärr. När den dagen kommer så är det viktigt att ha stöd av en bra veterinär och nära och kära.
Här är några saker att tänka på när du fattar beslutet att avliva din hund, katt eller annat husdjur.
Det viktigaste att tänka på när du fattar beslutet att avliva ditt husdjur är dess livskvalitet. Om de har smärta, lider eller om deras livskvalitet har försämrats avsevärt kan det vara dags att ta farväl. Det är alltid bäst att rådgöra med din veterinär i förväg för att få deras professionella åsikt.
En annan faktor att ta hänsyn till är om du kan ge ditt husdjur den vård som det behöver. Om deras hälsa har försämrats till den grad att de behöver vård dygnet runt är det kanske inte möjligt för dig att ge det. I så fall kan det vara bäst att avliva djuret.